Blog

Afnemende/groeiende sectoren

Posted on in Algemeen

Een passende baan vinden is al een uitdaging op zich, maar de technische ontwikkelingen van tegenwoordig maken het er niet makkelijker op. Veel beroepen zijn aan het verdwijnen door de robotisering, maar ook wanneer dat geen bedreiging is zijn er verschillende factoren die meespelen als het gaat om de toekomst van bepaald werk. Naar sommige soorten vakmanschap is simpelweg steeds minder vraag, terwijl er in andere sectoren een flink tekort is aan werkenden. Om de zoektocht naar een speld in de hooiberg wat te vergemakkelijken kun je hieronder vinden bij welke vakgebieden veel potentie ligt en welke je maar beter kunt vermijden.

Afnemende sectoren

Met name beroepen die niet berusten op menselijk contact lopen het risico om, al dan niet gedeeltelijk, door robots overgenomen te worden. Denk hierbij aan werken in een distributiecentrum, het bijhouden van administratie of het zijn van brugwachter. Dit zijn dus voornamelijk sectoren waarin technologie al een belangrijke rol speelt. Ook in de zorg zijn ontwikkelingen op gang om technologie in te schakelen, dit is echter meer om de werkdruk van verplegers en artsen te verlichten dan om hun plaats in te nemen. Er zijn verschillende ranglijsten wat betreft beroepen die zeer hoge kans lopen om te verdwijnen door de aantrede van geavanceerde technologie. Gemiddeld genomen is de top drie als volgt: belastingadviseur, telefonisch verkoper en chauffeur bestelwagen. Als je niet het risico wilt lopen om je baan te verliezen, is het verstandig om niet op dit moment een carrière switch te maken naar een van deze beroepen.

Groeiende sectoren

Wat is dan wel een verstandige keus als je toe bent aan wat verandering, of pas net komt kijken op de arbeidsmarkt? Werken in het onderwijs is iets waar geen elektrisch apparaat ooit tegenop kan. Bovendien zijn er ook massale tekorten, zowel in het basis- als voortgezet onderwijs. In de zorg is zoals gezegd wel enige sprake van technologische ontwikkeling, toch biedt ook deze sector meer dan genoeg mogelijkheden. Het toekomstperspectief hangt echter wel voor een groot deel af van welke functie binnen de zorg wordt bekleed, houdt hier dus rekening mee wanneer je kiest voor dit vakgebied. Ook andere sectoren grenzend aan de zorg hebben blijvend menselijke inmenging nodig, denk aan analisten en onderzoekers. Hoewel veel van de data door computers wordt verzameld zijn zij nog lang niet in staat om zelf bijvoorbeeld medicijnen te ‘bedenken’. Alle beroepen die maar enigszins gerelateerd zijn aan het welzijn van de mens, zowel lichamelijk als mentaal, hebben dus een overwegend positief toekomstperspectief.

Nieuwe beroepen

Alle nieuwe technologieën hebben echter nog een kant. Naast dat ze beroepen laten verdwijnen, creëren ze ook banen, een elektrisch apparaat kan zichzelf immers niet onderhouden. Om een paar concrete voorbeelden te noemen kun je denken aan een carrière als logistiek specialist, webdesigner, cyber-security professional of data scientist. Nog een terrein waar een rooskleurige toekomst in het vooruitzicht ligt, is wederom gerelateerd aan een zeer actueel onderwerp, dat van klimaatverandering wel te verstaan. In elke branche die je maar kunt bedenken kan verduurzaamd worden, steeds meer bedrijven willen dat ook. Wanneer je een beetje groener gaat denken, kun je allicht ergens een baan krijgen of houden.

error: Content is protected !!