Blog

Auto van de zaak / reiskosten

Wanneer je niet op loop- of fietsafstand van het werk woont, kan het zijn dat je recht hebt op een bedrijfswagen of reiskosten. Bij een bedrijfswagen, of auto van de zaak, leen je als het ware een auto van de werkgever. Bij reiskostenvergoeding maak je gebruik van een eigen auto en krijg je kosten voor de reis van het huis naar het werk. Wat is voordeliger? In deze tekst gaan we de voor- en nadelen van beide regelingen tegenover elkaar zetten om te kijken welke van deze twee regelingen het voordeligst is.

Auto van de zaak

Wanneer je een bedrijfsauto, of auto van de zaak, leent van de werkgever, dan krijg je als het ware een auto, die in bezit is van het bedrijf, om te gebruiken voor werkverkeer. Het kan zijn dat dit puur naar het werk is en weer terug naar huis, maar het kan ook zo zijn dat je voor het werk veel moet rijden. De auto is puur geschikt voor het rijden wat voor het werk nodig is. Je hoeft hier alleen maar voor te betalen wanneer je de auto ook voor privé doeleinden gebruikt. Hoe dit precies zit, spreek je natuurlijk met de werkgever af. Wanneer er minder dan 500 kilometer op jaarbasis aan privé kilometers wordt gereden, kost het de werkgever niets extra. Wanneer er meer dan 500 kilometer op jaarbasis aan privé kilometers wordt gereden, betaalt de werkgever alleen de bijtelling van de auto. Het is belangrijk om een goede rittenadministratie bij te houden. Wanneer er dan gekeken wordt hoeveel kilometers er als privé ritten zijn gereden, kan dit prima aangetoond worden.

Reiskosten

Bij reiskosten zit het anders. Wanneer iemand met zijn eigen auto reiskosten maakt voor het werk, heeft hij vaak recht op reiskostenvergoeding. Voor een werkgever wordt 0,19 cent compleet vergoed door de Belasting. Een werkgever kan er dus voor kiezen om 0,19 cent per kilometer te vergoeden aan de werknemer. De werkgever kan er ook voor kiezen om de gehele reiskosten van de werknemer te vergoeden.

Er zijn wel regels wat betreft reiskosten. Zo kan het bijvoorbeeld maar zo zijn dat iemand verhuist terwijl hij al werkt bij een bedrijf. Voordat hij verhuisde had hij geen reiskosten nodig, maar sinds hij verhuisd is, heeft hij een langere reistijd en moet hij gebruik maken van de auto. Een werkgever is dan niet verplicht om een gedeelte, of het geheel, van de reiskosten te vergoeden. De werknemer heeft er immers zelf voor gekozen om verder te gaan wonen vanaf zijn werk. In goed overleg kan het natuurlijk dat de werkgever alsnog de reiskosten wil vergoeden, maar de werkgever is hier in ieder geval niet toe verplicht.

Verdict

Maar wat is nou een beter oplossing? Reiskostenvergoeding of een auto van de zaak? Op zich zijn beide regelingen een goede oplossing. Wanneer een werknemer heel veel rijdt voor de zaak, haalt de werkgever er natuurlijk meer profijt uit wanneer de werknemer rijdt in een auto met bijvoorbeeld een logo. Wanneer de werknemer eigenlijk alleen maar van het werk naar huis rijdt en weer terug, kan het voordeliger zijn om de reiskosten te vergoeden. Beide kosten kunnen in ieder geval verhaald worden via de Belastingdienst.

error: Content is protected !!