Blog

Sharing healthy lifestyle

Een gezonde levensstijl

Posted on in Algemeen

Als je de tijdschriften, advertenties en televisieprogramma’s mag geloven, zijn we tegenwoordig allemaal in de ban van gezond leven. Helaas is de realiteit toch anders. Steeds meer mensen kampen met vermoeidheid, stress, overgewicht, een gebrek aan energie en een slechte conditie. Dit is echter niet omdat we niet gezond willen zijn. Veel mensen willen wel werken aan een gezonder leven, maar weten niet waar te moeten beginnen. Er wordt van alles beweerd en veel adviezen spreken elkaar tegen. Gezond leven lijkt ineens heel moeilijk. Niets is echter minder waar. Een gezonde levensstijl is eenvoudig te realiseren en stoelt op voldoende slaap, gezond eten en goed bewegen.

Voldoende slaap

Een goede nachtrust is één van de meest onderschatte factoren voor een goede gezondheid. Een gemiddeld volwassen persoon heeft 6 tot 8 uur slaap nodig op een dag. Toch maken veel mensen korte nachten en wordt de nachtrust vaak verstoord door allerlei factoren. Door onvoldoende slaap treden vermoeidheid, concentratieproblemen, stress, angstproblemen en een verminderd immuunsysteem op. Investeer dus elke dag in een goede nachtrust. Daar profiteer je elke dag weer van.

Gezond eten

We weten allemaal wel dat gezond eten ontzettend belangrijk is. Toch eten de meeste mensen consequent te weinig groente, fruit en vezels. We hebben het te druk, kiezen voor gemak of vinden dat gezonde producten te duur zijn. Investeren in goede maaltijden is het echter absoluut waard. Door gezond te eten verbeter je de stemming, het immuunsysteem, het energiepeil, de stoelgang, het concentratievermogen en nog heel veel meer. Volg de adviezen van de Schijf van Vijf om elke dag voldoende essentiële voedingsstoffen binnen te krijgen.

Goed bewegen

Door regelmatig te bewegen, houd je jouw conditie en gewicht op peil en werk je aan soepele spieren en gewrichten. Veel mensen geven aan dat ze niet van sporten houden of niet voldoende tijd hebben om te sporten. Er is echter meer dan genoeg mogelijk om aan jouw dagelijkse beweging te komen als je weet hoe je dit kunt inbouwen op een dag. Het beweegadvies voor volwassenen luidt: minstens 150 minuten per week matig intensief bewegen over diverse dagen. Daarnaast wordt aangeraden om minstens tweemaal per week spier- en botversterkende oefeningen te doen. En voorkom stilzitten zoveel mogelijk. Omgerekend betekent dit dat je slechts twee keer per week wat intensievere oefeningen hoeft te doen om de spieren, gewrichten en botten te versterken. En dat je elke dag ongeveer 20 minuten matig moet bewegen. Fietsen, stevig wandelen, traplopen, tuinieren en flink spelen met de kinderen gelden hier ook voor. Dan vallen die 150 minuten toch best wel mee?

error: Content is protected !!