Blog

Heeft personeel recht op onbereikbaarheid?

Posted on in Algemeen

Werknemers moeten het recht krijgen om buiten werktijd onbereikbaar te zijn voor hun werkgever. Die zijn vanzelfsprekend niet enthousiast over het plan. De werknemer moet de telefoon uit kunnen zetten en de laptob aan de kunnen leggen.

In een toelichting op het initiatiefwetsvoorstel waar mensen onlangs op konden reageren in een internet enquette, werd duidelijk hoe belangrijk het hebben van ongestoorde vrije tijd is.

Het is normaal geworden om buiten werktijd te bellen, appen en mailen met collega’s of zelfs met de baas. Echter heeft dat als keerzijde dat de grens tussen werk en privé vervaagt. Als we niet oppassen, hebben we straks een hele generatie van personeel met veel stressklachten op de arbeidsmarkt. Dat is een zorgwekkende ontwikkeling.

De werkdruk binnen bedrijven neemt toe en als prive en werk niet beter gescheiden kan worden ontstaat er steeds meer uitval. Tel daar nog eens bij op een reorganisatie of aangekondigde bezuinigingen op bijvoorbeeld vast personeel. Daar word je als werknemer echt niet vrolijker van.

Als zo’n wet er komt, moeten werkgevers vastleggen voor hun personeel hoe zij ervoor kunnen zorgen dat rusttijd ook echt rusttijd is. Als ze zich daar niet aan houden, kunnen zij een waarschuwing of zelfs een boete krijgen.

Werkgevers zijn niet te spreken over zo’n initiatief wet. Alleen een wettelijk recht op onbereikbaarheid is een te eenvoudige benadering van een veel breder probleem en lost dat probleem dus ook niet op. Werkgevers en werknemers moeten onderling afspraken maken en maatwerk opzetten. Stress- en burn-outklachten worden niet per definitie alleen door werk veroorzaakt, maar zijn vaak juist het gevolg van een combinatie van factoren. Met maatwerk kun je daarop inspelen.

Mensen beschermen tegen zichzelf

Het is goed om mensen soms in bescherming te nemen tegen zichzelf. Maar mensen ertoe verplichten om alleen binnen bepaalde uren te werken lijkt niet de juiste oplossing. Men moet hierover gesprekken met elkaar voeren. Hoe creeër je bijvoorbeeld een fijne werkomgeving?

In bedrijven waar veel flexibel wordt gewerkt zal men vooraf duidelijke afspraken moeten maken.

Iedere werknemer werkt in principe op reguliere kantoortijden. Echter soms is het gebruikelijke in sommige branches dingen buiten werktijd te doen. Bijvoorbeeld contact met buitenlandse klanten in verband met de tijdsverschillen. Ter compensatie kan men bijvoorbeeld het personeel de ruimte bieden prive-zaken onder werktijd te laten inplannen.

Tegenwoordig loopt vrijwel iedereen met een mobieltje in de hand. Hierdoor ben en blijft men voor de baas ten alle tijden bereikbaar. Vooral als er een onbekend of afgeschermd nummer belt. Uit nieuwsgierigheid neemt men toch vaak op. Als dan toch de baas belt, legt men ook niet snel weer op. En ook dat is een onderschat probleem, een maatschappelijke ontwikkeling waar wij ons toch zorgen om moeten maken. Prive en werk willen scheiden blijkt in de praktijk toch niet zo eenvoudig.

Of er daadwerkelijk een wet komt, is nog onzeker. De sympathie bestaat wel degelijk. Echter gaat dit niet te ver om dit in een wet vast te leggen? En dan nog blijft de vraag of er wel een meerderheid voor zal zijn of dat werkgevers en werknemers dit niet beter onderling kunnen regelen. Een eerder voorstel behaalde geen meerderheid, dus wordt vervolgd..

error: Content is protected !!