Blog

Hoe te beveiligen tegen hackers?

Posted on in Algemeen

Als een hacker toegang krijgt tot jouw computersysteem kan de schade bijzonder hoog oplopen. Belangrijke data kan worden versleuteld waarna losgeld geëist wordt. Deze vorm van hacking zien we de laatste tijd steeds vaker bij bedrijven opduiken maar ook een privépersoon kan slachtoffer worden van dergelijke aanval.

Zo mogelijk nog erger wordt het wanneer de reputatie en integriteit van je bedrijf een knauw krijgen omdat de privacy van je klanten op straat ligt.

Hacking is al lang niet meer het werkterrein van computernerds op een stoffige zolder maar van georganiseerde, criminele organisaties.

Het is dus belangrijk om je goed te beschermen tegen hackers. Met enkele eenvoudige vuistregels kom je gelukkig al een heel eind.

Stel beveiligingsupdates niet uit

Hackers maken gebruik van veiligheidslekken in computerprogramma’s. Softwareleveranciers zullen geregeld beveiligingsupdates uitbrengen die dergelijke fouten oplossen. Wanneer er zo’n update verschijnt wacht je dus beter niet te lang vooraleer hem te installeren.

Wachtwoorden en toegangen

Na het installeren van een nieuwe applicatie of een toestel zoals een router, zit hier meestal een standaard wachtwoord op. Verander dit onmiddellijk!

Een sterk wachtwoord is moeilijk te raden. Leg daarom voldoende creativiteit aan de dag en vermijd voor de hand liggende keuzes zoals je eigen naam of die van het bedrijf. Een tip is het gebruik van een wachtwoordzin. Hierbij verzin je een zin en maak je een wachtwoord met de eerste letter van elk woord.

Een wachtwoord is persoonlijk, iedereen heeft zijn eigen gebruikersnaam en houdt zijn logingegevens geheim!

Bij bedrijven die het slachtoffer worden van hacking is de dader niet zelden een (ex-) personeelslid. Beperk de toegang tot het absoluut noodzakelijke en blokkeer de gebruikersaccount wanneer een medewerker het bedrijf verlaat.

Voorkom virussen

Computervirussen worden door hackers gebruikt om de deur naar je systeem open te zetten. Besmetting door virussen vermijden is dus de boodschap.

Het installeren van een virusscanner is hierbij een goede stap. Stel hem zo in dat er een dagelijkse screening van alle bestanden gebeurt. Een virus vindt vaak zijn weg naar binnen via een e-mail bijlage. Het is dan ook cruciaal dat deze allemaal gescand worden!

Verder let je ook best goed op bij het installeren van gratis software. De makers hiervan zijn niet steeds te goeder trouw en het is oppassen geblazen voor malware!

Gebruik je gezond verstand!

Soms geven we de dief zelf de sleutel van ons huis.

Bij phishing probeert een crimineel je te misleiden waarbij je hem nietsvermoedend logingegevens cadeau doet. Dikwijls gebeurt dit dmv een e-mail maar telefonisch kan het ook.

Wees kritisch bij het lezen van mails die naar geheime informatie hengelen. Een bank zal je nooit via mail om je logingegevens vragen.

Een gouden tip is om steeds zelf het websiteadres in te tikken en niet op de link in een mail te klikken.

error: Content is protected !!