Blog

Professional

Vrijwilliger of professional?

Posted on in Algemeen

Wanneer kies je voor een vrijwilliger of professional?

Onze maatschappij wordt steeds afhankelijker van de inzet van vrijwilligers. Om die reden is het ook steeds makkelijker en ‘gewoon’ om bepaalde taken door vrijwilligers te laten uitvoeren. In hoeverre is dat gewenst? Wanneer voldoet een vrijwilliger prima en in welk geval lijkt het verstandiger om een professional aan te nemen? We bespreken dit in deze blog.

Takenpakket: belang en risico

Als je de keuze moet maken tussen een vrijwilliger en een professional is vooral de inhoud van het takenpakket van belang. Wat houdt de vacante functie precies in? Welke belangen zijn er aan gekoppeld en welke risico’s loop je als organisatie wanneer een taak niet naar behoren wordt uitgevoerd? Het is van belang dat op een rij te zetten, al voor je op zoek gaat naar de juiste kandidaat.

Kundigheid

Alles staat of valt met de kundigheid van degene die de werkzaamheden gaat uitvoeren. Of iemand een ervaren professional is of een ervaren vrijwilliger, maakt in wezen niet uit. Het gaat erom dat de kandidaat de kennis en kunde heeft om naar behoren en tevredenheid te doen wat de organisatie van hem verwacht. Het aantrekken van een professional is geen garantie voor succes. Ook een professional kan iets niet kunnen, minder goed werk afleveren, fouten maken of zelfs totaal niet geschikt zijn. Ook zijn er genoeg goed opgeleide, zeer ervaren en erg gemotiveerde vrijwilligers die de vergelijking met een professional prima kunnen weerstaan. Het enige verschil is dat ze niets kosten, hooguit een reis- en onkostenvergoeding.

Wel of geen kostenbesparing?

Zeker omdat personeel duur is, lijkt het kiezen voor een vrijwilliger voor de hand te liggen. Als organisatie spaar je in dat geval veel geld uit aan salariskosten en sociale lasten. Wanneer de ‘goedkope’ vrijwilliger echter fouten blijkt te maken, dan kan goedkoop ook hier wel eens duurkoop blijken te zijn. Dat geldt bijvoorbeeld als het gaat om specialistisch werk, waar recente ervaring als professional een absolute must is.

Motivatie

Een andere belangrijke factor is motivatie, zoals bij elke medewerker. Je kan beter een zeer goed betaalde maar ook zeer gemotiveerde professional aannemen dan een ‘gratis’ minder gemotiveerde vrijwilliger. Kom je in contact met een vrijwillige kandidaat die exact de ervaring heeft die de organisatie nodig heeft én heel gemotiveerd is, dan ben je natuurlijk helemaal spekkoper. Het is ook van belang om in te schatten hoe lang deze persoon zo gemotiveerd blijft en hoe lang je verwacht dat hij minimaal blijft. Probeer de jobhoppers en zoekers er tussen uit te pikken, anders loop je kans over een tijdje aan hetzelfde traject te moeten beginnen. Je kan iemand niet verplichten te blijven, wel in de afspraken vastleggen dat iemand minimaal een bepaalde periode deze werkzaamheden zal verrichten.

Beloning in natura

Valt de keuze op een niet-betaalde kracht? Laat deze dan af en toe merken hoe blij je met zijn inzet bent. Voldoening komt meestal van de werkvloer, in de uitvoering, maar mag ook best vanuit de organisatie wederzijds worden bevestigd.

error: Content is protected !!