Blog

Red gift box

Wel of geen bonus?

Posted on in Algemeen

Wat is een bonus

Om te zorgen dat medewerkers dat ene stapje extra zetten hebben werkgevers iets ingenieus bedacht; een bonussysteem. Het concept is simpel: als je als medewerker de gestelde doelstellingen behaald, dan ontvang je bovenop je vaste salaris nog een extra uitkering. Een mooi extraatje dus!
Bovendien kan een goed bonussysteem de motivatie van de werknemers omhoog halen waardoor er meer winst geboekt kan worden voor de organisatie. Maar een bonussysteem beloont ook medewerkers die al een goede inzet hebben, zodat zij ook eens in het zonnetje gezet worden.

De bonus kan bestaan uit een vaststaand bedrag (een dertiende maand bijvoorbeeld), maar is soms ook variabel. De variabele bonus is afhankelijk van de prestatie van de medewerker.

Waar moet een goed bonussysteem aan voldoen?

Een bonussysteem moet voor zowel werkgever als werknemer vooral duidelijk zijn. Het moet voor iedereen inzichtelijk zijn welke doelstellingen behaald moeten worden om in aanmerking te komen voor een bonus. Als hier geen concrete afspraken over gemaakt zijn kan dat vervelende gevolgen hebben. Denk hierbij aan een verkoper die vindt dat hij recht heeft op een bonus, maar waarvan jij als werkgever vind dat hij er geen recht op heeft. Of vriendjespolitiek op de werkvloer; Pietje kreeg wel een bonus, en voor hetzelfde werk kreeg Jantje geen bonus. Kortom: de afspraken over bonusregelingen moeten goed vast gelegd zijn.

Voordelen bonus

Een bonus kan werknemers motiveren om net wat harder te gaan werken. Dit kan de winst van een organisatie aanzienlijk ten goede komen. Zowel de werkgever als de werknemer hebben er veel baat bij.
Tevens wordt een medewerker aangespoord om zich te blijven ontwikkelen. Hoe beter de medewerker zicht ontwikkeld op professioneel vlak, hoe groter de kans immers is dat hij de bonus binnen kan halen.

Nadelen bonus

Bonussystemen kunnen ingewikkeld zijn en voor onnodige complexe situaties zorgen. Dit kan resulteren in discussies op de werkvloer of betreffende medewerker nou wel of niet recht op de bonus heeft. Ook over de hoogte van de bonus kunnen woordenwisselingen ontstaan tussen medewerkers en de werkgever.
Ook kun je met een bonussysteem ellebogenwerk creƫren tussen de medewerkers. Ga er maar van uit dat een bonussysteem de onderlinge concurrentie erg aanwakkert, want uiteraard wil iedereen dat extra geld wel binnen halen. Dit komt de werksfeer niet ten goede.
Tot slot staat een bonus nooit garant voor goede resultaten. De bonus wordt wel netjes uitgekeerd aan de werknemer, maar de resultaten kunnen uit blijven.

Conclusie

Een bonus kan ervoor zorgen dat medewerkers harder gaan werken, zodat er meer winst geboekt wordt. Maar in de praktijk leidt het vaak alleen maar tot complexe situaties op de werkvloer en een vervelende werksfeer. Misschien is een bonussysteem ook niet meer helemaal anno 2020, en zijn we toe aan een andere strategie. De voordelen lijken immers niet tegen de nadelen op te wegen.

error: Content is protected !!