Blog

container ships closeup on yangtze river

Werken in de scheepvaart

Als er ergens werk te vinden is, dan is het in de scheepvaart. Deze sector is zo breed, dat er eigenlijk voor iedere geïnteresseerde wel een passende baan te vinden is. Denk bijvoorbeeld aan matroos, elektromonteur, stuurman of werktuigkundige. In dit artikel lees je meer over welke soorten beroepen er precies te vinden zijn in de scheepvaart, welk profiel werknemers in deze sector hebben en welke opleidingen je moet kiezen om voor één van de vele soorten beroepen aan de slag te kunnen.

Opleiding

Omdat het aanbod in banen zo breed is, zijn er ook veel verschillende opleidingen waarmee je aan de slag kunt in de scheepvaart. Neem bijvoorbeeld de vmbo-opleiding Rijn- en Binnenvaart. Ook zijn er verschillende mbo-opleidingen gespecialiseerd in het thema, waarbij je kunt kiezen voor de praktijk of theorie. Op hbo en universitair niveau zijn er ook verschillende scholingen mogelijk. Het fijne van een baan in de scheepvaart, is dat wanneer je eenmaal een baan binnen de sector hebt, er vaak meerdere mogelijkheden zijn tot bijscholing. Op deze manier wordt je altijd gestimuleerd om door te leren.

Voor wie is dit werk geschikt?

Uiteraard is werken in de scheepvaart niet voor iedereen geschikt. Je moet voldoen aan een bepaald profiel. Het belangrijkste van is dat je van varen moet houden en bijvoorbeeld niet zeeziek wordt wanneer je op een schip bent. Daarnaast bestaan er bij dit werk geen kantooruren. Werktijden zijn afwisselend en daar moet je op voorbereid zijn. Zo kan het voorkomen dat je lange dagen maakt en ook voor langere tijd van huis bent. Daartegenover staat wel een goed salaris. Ook is voor werken in de maritieme sector een echte teammentaliteit nodig. Je werkt vaak samen en je sociale vaardigheden moeten dus goed zijn. Als laatste is technisch inzicht belangrijk, omdat er veel techniek bij deze beroepen komt kijken.

Welke soorten banen kun je kiezen?

Zoals je hierboven al hebt gelezen, is werk binnen de scheepvaart heel veelzijdig en zijn er allerlei verschillende beroepen te vinden. De meest voor de hand liggende is waarschijnlijk matroos. Dit is een beroep waarbij je heel veel verschillende taken kunt hebben. Zo ondersteun je de stuurman en schipper en help je de scheepselektromonteur bij onderhoudsklusjes. Het beroep scheepselektromonteur is ook een belangrijke in de sector. Deze monteurs werken op grote vrachtschepen en soms ook op plezierboten. Hun taak is reparaties en onderhoud uitvoeren aan de installaties aan boord. Bij storingen wordt er van de elektromonteur verwacht deze op te lossen. En belangrijk beroep dus! Het beroep stuurman is ook één van de belangrijkste banen in de maritieme sector. De stuurman is verantwoordelijk voor een goede en veilige vaart. Als stuurman heb je een grootvaarbewijs nodig ben je vaak lange tijd van huis. Wil je eigenlijk liever al deze verschillende beroepen beheersen, dan is maritiem officier misschien iets voor jou. Na de opleiding schipper te hebben gedaan, kun je doorleren voor officier. Deze heeft veel kennis over navigatie, techniek en onderhoud. Ook heeft de officier de leiding over de bemanning en moet deze de veiligheid van iedereen aan boord waarborgen. Een beroep met veel verantwoordelijkheid dus.

error: Content is protected !!