Blog

Robot looking for a job.

Zonder werk en nu?

Als je zonder werk komt te zitten, heeft dat vaak op meerdere gebieden gevolgen. Je bent ineens je ritme kwijt en de zorgen beginnen al snel te komen. Hoe ga jij je rekeningen betalen en hoe kom je zo snel mogelijk weer aan een baan?
Om te voorkomen dat je lichamelijke en mentale klachten gaat ontwikkelen is het goed, een aantal dingen direct te regelen. Zo blijf je actief en voorkom je dat je achter de feiten aan gaat lopen.

Kijk of je recht hebt op een uitkering

Zodra je weet dat je werkloos raakt, kan je al gaan uitzoeken, of je in aanmerking komt voor een uitkering. Heb jij in loondienst gewerkt, dan heb je normaal gesproken recht op een WW-uitkering. De hoogte en duur van deze uitkering is afhankelijk van de hoogte van jouw laatstverdiende salaris. Bovendien wordt gekeken naar de duur van jouw arbeidsverleden. Zaak dus, dit gelijk voor jezelf helder te krijgen.

Inschrijven bij uitzendbureaus

Om de kans op een baan op de korte termijn te vergroten, is het goed je in te schrijven bij diverse uitzendbureaus. Vaak is een inschrijving alleen niet voldoende. Er zijn immers meer gegadigden. Zorg dat je regelmatig contact zoekt met de uitzendbureaus. Zo blijft jouw naam sneller hangen. Daarnaast blijkt daaruit dat je gedreven bent om een baan te vinden. Dat kan zich terugbetalen. Om recht te hebben om een WW-uitkering wordt ook van jou verwacht, dat jij je inschrijft bij uitzendorganisaties. Zo vergroot jij immers de kans op werk. De uitkeringsinstantie is erbij gebaat, dat jij zo snel mogelijk weer betaald werk gaat doen.

Ga vrijwilligerswerk doen

Is er niet direct zicht op een andere baan, ga dan vrijwilligerswerk doen. Niet alleen houd jij zo een ritme in je dag, je doet waardevol werk en bouwt ook nog eens werkervaring op. Hier zijn toekomstige werkgevers gevoelig voor. Bijkomend voordeel kan zijn, dat je hierdoor goed leert kennen, welke werkzaamheden bij jou passen. Wellicht kom je zo tot de conclusie, dat je door het verlies van je baan in een andere branche wil gaan werken. Zo kan werkloosheid ineens tot andere kansen leiden.

Ga cursussen volgen

Je kan de kans op een baan vergroten, door cursussen of opleidingen te gaan volgen. Doe jij vrijwilligerswerk, dan kan je in veel gevallen kosteloos deelnemen aan cursussen.
Als je geen onbetaald werk doet, dan loont het zich om bij de uitkeringsinstantie te vragen, of jij een opleiding mag gaan doen op hun kosten.
Ben jij je baan kwijtgeraakt in een werkveld, waar steeds minder werk in te vinden is? Het UWV zal voor jou dan eerder mogelijkheden hebben, als het gaat om het volgen van een opleiding. Daar weten ze namelijk, dat het zich loont om in werkzoekenden te investeren. Kennis in een speciaal werkveld is van groot belang, om iemand vanuit een uitkeringssituatie aan een baan te krijgen.

error: Content is protected !!